Vormen van verlies
Verlies is er in allerlei soorten en maten:
- Beëindiging van een partnerrelatie
- Afscheid van het leven / sterven
- Overlijden van een dierbare
- Verbroken contact met een gezinslid
- Verlies van gezondheid (een ernstige ziekte, ongeluk of handicap)
- Verlies van werk (bijv. baanverlies, faillissement)
Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel te maken met een of meer van deze vormen verlies.
Een ernstig verlies raakt je, schudt je door elkaar, roept vragen bij je op over jezelf en over de toekomst. Je rouwt over datgene wat niet meer is. En al reageert de buitenwereld nog zo meelevend, vaak hebben buitenstaanders geen idee hoe groot de werkelijke impact van het verlies voor jou is.
Rouw is een reactie op verlies
Rouw is in principe een ‘gezonde’, normale reactie op een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Er zijn geen twee rouwprocessen hetzelfde. Iedereen reageert anders. Zelfs al delen mensen hetzelfde verlies, zoals bijvoorbeeld als twee ouders een kind verliezen. Er zijn geen regels of voorschriften over de juiste manier van rouwen. Niets is gek.
Het verlies verdeelt de wereld van de rouwende mens in een wereld vóór en een wereld ná. Na verloop van tijd leren veel mensen zich verhouden tot hun verlies. Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Dat gaat niet vanzelf. Rouwen is een proces dat tijd en aandacht vraagt en veel energie kost. Het is hard werken. Wat heb jij nodig om weer verder te kunnen? Mág je van jezelf weer verder gaan? Hoe blijf je met elkaar in verbinding als je elk op je eigen manier rouwt, hoe voorkom je dat je elkaar kwijtraakt?
Onverwerkt verlies
Soms is het niet gelukt om een verlies te integreren in je levensverhaal. Het is een eigen leven blijven leiden. Daarmee functioneer je jarenlang aardig. Je dacht dat je het verlies had verwerkt. Maar ineens lukt het niet meer. Je krijgt allerlei klachten en kunt niet verder. De manier waarop je er tot nu toe mee omging, werkt niet meer. Met behulp van begeleiding leer je stilstaan bij je verlies, hoe lang geleden ook, en ga je op zoek naar een andere en voor nu meer passende manier van ermee omgaan.
Hoe lang duurt rouw?
Er staat geen tijd voor rouw. Er zijn veel vormen van verlies en de ene mens is de andere niet. Een verlies dat niet ongedaan kan worden gemaakt, zal altijd pijnlijk blijven. Je kan het niet zomaar vergeten en dat hoeft ook niet. Rouwverwerking is een ingewikkeld proces van een nieuwe balans zoeken. Een proces dat je uiteindelijk zelf moet doormaken. Zelf, maar niet alleen. Rouwbegeleiding geeft je inzichten, ondersteuning en praktische handvatten om stil te staan bij je verlies en te onderzoeken hoe je weer verder kunt met je leven. BuroNazorg biedt je begeleiding op een manier die bij jou past.
Meer lezen
Wil je meer weten over verlies en rouw?
BuroNazorg werkte mee aan diverse publicaties over:
Verlies en rouw
Kinderen, jongeren en rouw
Rouw op het werk
Partnerverlies